La Luna


Weer supermaan op komst

   Foto: epa amsterdam –  Bericht: Telegraaf  ma 08 sep 2014, 21:09

Wie de supermaan eerder dit jaar heeft gemist, krijgt aankomende nacht een herkansing. In de nacht van maandag op dinsdag is het spektakel voor de derde keer deze zomer te bewonderen.Op het dichtste punt, het perigeum, bevindt de maan zich bijna 42.000 kilometer dichterbij dan in de verste uithoek van zijn elliptische baan. Door de combinatie van een volle maan en de dichte stand bij de Aarde lijkt de maan die nacht 12 procent groter en 30 procent helderder: een supermaan dus.
Zo’n enorme, heldere maan is niet vaak te zien. Na 1993 bleef de grote hemelbol twaalf jaar lang weg, maar in 2005, 2008, 2010 en 2011 was de heldere maan wel weer te bewonderen. Dit jaar konden we het spektakel al twee keer aanschouwen op 12 juli en op 10 augustus. Een derde supermaan – de laatste van dit jaar – sluit vannacht het rijtje af.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ik heb haar dus gemist!   (volgens mij is het vrouwelijk)
Is de maan mannelijk of vrouwelijk? – de maan, die mannelijk wordt gezien door astrologen, maar weer vrouwelijk is volgens de Spaanse taal en “Luna” wordt genoemd.- 

Na het lezen van bovenstaand krantenartikel baalde ik echt wel, De supermaan gemist 😦
Eigenwijs als ik ben, dacht ik  gisterenavond toch nog een poging te wagen ondanks dat het geen supermaan meer was. Ik haalde mijn statief te voorschijn en ging met mijn Sigma 50-500 mm lens aan de slag. Natuurlijk toen ik alles klaar had staan schoof er bewolking voor,  maar daar komt dan weer geduld bij om de hoek kijken die geen onbekende is van een  fotograaf.  De bewolking die voor de maan schoof was gelukkig geen zware bewolking zodat ik toch van het uitzicht kon genieten. Onderwijl kon ik bedenken wat ik in het blog erbij zou schrijven. Dat astro gedoe vind ik te zwaar en ik bedacht wat zou een mooie naam zijn, want zeg nou eerlijk “de Maan” doet haar geen eer aan.  Uiteindelijk vind ik de naam “La Luna” het mooiste. Wat vinden jullie de mooiste naam?

Nederlands: De Maan  –  Engels: The Moon  –  Deens, Zweeds en Noors: Månen  –  Fins: Kuu  –  Duits: Der Mond  –  Frans, Spaans en Italiaans: La luna  –  Portugees: A Lua  –  Grieks: Tο φεγγάρι  –  Turks: Ay  –  Tsjechisch: Měsíc  –  Slowaaks: Mesiac  –  Roemeens: Luna  –  Pools: Księżyc  –  Oekraïns: Місяць  –  Hongaars: A Hold  –  Bulgaars: Луната  –  Russisch: Луна  –  vooruit nog een toegift, Chinees: 月亮

Web-1-4 Web-2-2 Web-3-2

 

9 gedachtes over “La Luna

  1. Maan is een lekker rond woord, maan is mooi. De foto’s ook. Vannacht was er zo’n heldere maan dat het huis verlicht werd. Prachtig!
    Dan blijven de gordijnen open om af en toe te kijken bij het indommelen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat is mooi als je de Maan, cq La Luna kan zien tijdens het in slaap vallen. Hier is dat niet het geval. Gelukkig val ik altijd snel in slaap en nu het kouder wordt met mjjn dekbed over mijn oren en zou ik toch niets zien. 😄

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s