Hoefsmid Jill


Een kijkje in de keuken van een Hoefsmid

Om 10.00 uur had ik afgesproken met Jill Roberscheuten, een hoefsmid uit Son. Zij ging het paard Misha beslaan bij de pensionstalling Roijakkers in Nuenen en ik mocht even meekijken.  Direct na aankomst voelde ik me al op mijn gemak door de gemoedelijke sfeer die in de stalling heerste.

Jill was haar gereedschap al aan het uitladen en na onze kennismaking ging ze direct aan de slag. Respectvol bekeek ik het zware werk wat verricht moest worden, want spierkracht heb je bij dit beroep echt wel nodig. Eerst werden de oude ijzers verwijderd en de hoeven uitgeschraapt en gevijld. Ik vroeg hoe vaak dit moet gebeuren en hoorde dat het bij Misha nu negen weken geleden was. ( Misha is een Fries paard en loopt voor een wagen)  Nadat de hoeven schoon waren, werden nieuwe ijzers gepast,  waarna ze in de oven gingen en op maat werden gehamerd, geboord, gepast, geslagen, gepast  en geschuurd en gespijkerd met als afronding een zalfje voor de hoeven. Als leek vond ik het reuze interessant om te zien en mee te maken.  Tegen de middag was Paard Misha weer blij met haar nieuwe ijzers en kreeg van haar baasje een snoepje omdat ze zo braaf was geweest.  Hierna mocht ze haar benen gaan strekken in de aangrenzende weide en namen Jill en ik afscheid van elkaar.

Toch ging ik nog niet direct naar huis want ik had op de facebook pagina van de stalling gezien dat er in maart een veulen was geboren en als dierenliefhebster kon ik het niet laten om daar ook even een kijkje te nemen.  Bekijk de foto’s voor een impressie van deze dag.

 

 

En mag ik u voorstellen het veulentje Archibald!

Ellen-0677

Ellen-0665

Ellen-0664

 

 

17 gedachtes over “Hoefsmid Jill

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s