Maansverduistering


Zoals het waarschijnlijk niemand is ontgaan, is er in de nacht van zondag op maandag een totale maansverduistering geweest waardoor een bijzondere waarneming was te aanschouwen voor diegene die er zijn nachtrust voor wilde opofferen, namelijk de Super Bloedmaan, of Rode maan .

In Nederland was de eclips te zien in de nacht van 28 september van 02.11 uur tot 07.24 uur en op  zijn maximum om 4.47 uur.  De Maan beweegt zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd.

Tijd: 03.11 uur
500 mm – iso 100 – F8 – 1/250 sec

Web-4646

 

Tijdens de verduistering moest ik de iso flink verhogen om de rode kleur te registreren, waardoor er meer ruis ontstaat in de foto.
Tijd: 04.40 uur
500 mm – iso 8063 – F6.3 – 0.5 sec

Web-4700-3

 

Animatie van de Eclips door Hemel.waarnemen.com

https://youtu.be/oyrPp9iXmUA

 

33 gedachtes over “Maansverduistering

  1. Mooie foto’s van de maansverduistering. Ik kon het hier vanuit het huis niet zien, en om nou midden in de nacht de straat op te gaan op zoek naar de maan in mijn eentje met mijn camera, nah… toch maar niet gedaan hahaha.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb tussen 4 en 5 ook even gekeken,maar zo’n oranje mandarijntje heb ik niet gezien. Een beetje vaal grijsbruin, meer was het niet. Ook uit mijn camera kwam toch zo’n mooi oranje bolletje (alleen niet scherp ;-( ). Kwestie van witbalans volgens mij… Neemt niet weg dat het een mooi plaatje is!
    Groet, Dick

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s