Henri-Chapelle American Cemetery and Memorial
In de maand juni heb ik hier samen met mijn moeder (en nog een heel reisgezelschap) een bezoek gebracht, een bezoek wat een diepe indruk heeft achtergelaten. De cemetery wordt perfect onderhouden door de Amerikanen zelf, en ligt schitterend in een rustig heuvelachtig gebied.
Het Henri-Chapelle American Cemetery and Memorial ligt in de plaats Hombourg in België. De Amerikaanse 1e infanteriediviesie heeft deze plek op 11 september 1944 bevrijd. Hier werd een militaire begraafplaats ingericht op 28 september 1944. De Belgische regering heeft de grond als permanente begraafplaats voor onbeperkte duur afgestaan zonder enige vorm van belasting of heffing.
Het beheer van de Cemetery and Memorial valt onder de American Battle Monuments Commission. Deze instantie van de Amerikaanse overheid beheert en onderhoudt 24 Amerikaanse begraafplaatsen en 25 monumenten en gedenktekens in 15 landen. De Commissie werkt aan het vervullen van de visie van zijn eerste voorzitter, General of the Armies John J. Pershing, commandant van de Amerikaanse Expeditielegers tijdens de Eerste Wereldoorlog, die beloofde: Tijd zal de glans van hun daden nooit doen verbleken.
In de Henri-Chapelle Cementery rusten 7.987 (volgens de informatie ter plaatse) (-volgens de informatie op de website van American Battle Monuments Commission zou het gaan om 7.992 graven-) Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens twee grote campagnes: het offensief van het Eerste amerikaanse leger.
De belangrijkste campagnes, September 1944 – Maart 1945.
September tot en met december 1944 dwars door het noorden van Frankrijk, Belgie, Nederland en Luxemburg richting Duitsland. De tweede campagne was het terugslaan van het Ardennenoffensief, waardoor de geallieerde troepen verder door konden stoten naar Duitsland.
Op 21 maart bereiken Amerikaanse, Britse en Canadese troepen de westelijke oever van de Rijn ten zuiden van Nederland richting Mannheim. De geallieerden staan klaar voor de belangrijkste doorstoot over de Rijn en voor het laatste offensief dat op 8 mei leidt tot de overwinning in Europa.
De begraafplaats is in 8 vakken verdeeld. De vakken zijn onderling gescheiden door de brede promenade in het midden en de graspaden, De 7.987 grafstenen staan in brede, wijde bogen op het zacht glooiend gazon.
Een oppervlakte van 23 ha, met 7.849 Latijnse kruizen en 138 Davidsterren. Hieronder vallen 94 onbekenden, 37 broederparen, plus in 1 geval, drie broers naast elkaar begraven. De graven zijn ingewijd op 9 juli 1960.
Een klein eerbetoon aan een van de gesneuvelde door zijn naam te vernoemen.
Hier rust Albert T. Ranker pvt 311 inf. 78 div. Ohio 15 maart 1945
En een klein eerbetoon aan Walter J. Rindsberg pvt 335 inf. 84 div. gesneuveld 14 januari 1945
De genoemde namen zijn een willekeurige keuze en staan voor alle gesneuvelden.
Op de rechthoekige pijlers van de zuilengallerij staan de namen van 450 vermiste soldaten. Rozetten geven aan welke soldaten sindsdien gevonden en geïdentificeerd zijn. Zo zijn er ook zegels van de staten en territoria in de pijlers gebeiteld. Binnen in het bezoekerscentrum zijn 2 kaarten te zien van militaire campagnes gegraveerd in zwart graniet. Zij tonen wat de geallieerde troepen hebben bereikt in campagnes die van kritisch belang waren.
Om stil van te worden he al die witte kruizen. Heb een grote interesse in de Tweede Wereldoorlog het bezoeken van memorials hoort daar ook bij. Amerikanen zijn inderdaad heel trouw in dit soort dingen perfect bijgehouden-schitterend. Nummers zeggen niet zoveel tot je er staat en de kruizen ziet. Mooie serie.
LikeLike
Dank je voor je reactie 😀
LikeLike
Wij schudden graven en begraafplaatsen.
Iets dat bijvoorbeeld voor de Amerikanen een ongelofelijke en ongehoorde zaak is.
Respect voor doden duurt in Nederland tot het aflopen van de termijn van grafrechten …..
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Krijg altijd weer kippenvel van zulke foto’s, maar ze zijn prachtig hoor
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je Hillechien 😄
LikeGeliked door 1 persoon
heel indrukwekkende beelden, ellen!
ongelooflijk wat een ellende en verdriet hier ligt uitgespreid .. 😥
een blog om heel stil bij te worden ..
LikeGeliked door 1 persoon
Ja soms en niet alleen op 5 mei moet je hen herdenken.
LikeLike
Indrukwekkend…
LikeGeliked door 1 persoon
Heel mooi maar ook heel triestig hoeveel jonge levens er heengegaan zijn !!!! Soms bezoek ik ook zo militaire begraafplaatsen als ik langs de westhoek ben !!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Moet eerlijk bekennen dat het voor mij de eerste keer was dat ik een militaire begraafplaats bezocht maar ben blij dat ik er ben geweest.
LikeGeliked door 1 persoon
Een indrukwekkend verhaal en dito foto’s.Als ik het lees, moet ik gelijk terugdenken aan het bijwonen van de Last Post in Ieper. Andere oorlog, maar zelfde gevoel (denk ik). De vrijheid die wij nu hebben heeft heel wat gekost!
Groet, Dick
LikeGeliked door 1 persoon
Waarschijnlijk wel Dick, en die vrijheid nemen wij voor gewoon omdat we het persoonlijk niet hebben meegemaakt, maar met zo’n bezoek wordt je weer even met me neus op de feiten gedrukt.
LikeLike
Ik word er even stil van, en daar wou ik het maar bij laten.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat zegt genoeg Ed.
LikeLike
Ik ken de plaats, je wordt er stil of krijgt kippenvel. Een mooie ode aan de plaats heb je gegeven met je prachtige foto’s.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je Joke.
LikeLike
Ik vergeet te melden dat ik het een ” mooie ” serie vind.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is te treurig voor woorden. Al die jonge mannen die nog een leven voor zich hadden . Om zo te eindigen in een ver graf het zou niet moeten.
LikeGeliked door 1 persoon
Juist en het is niet eens voor hun eigen vaderland dat ze vochten. Altijd vreselijk voor de families ook.
LikeGeliked door 1 persoon
wij mensen leren het niet he, het gaat maar door het oorlog voeren, deze soldaten hebben nog een ereveld gekregen, maar hoe velen gaan gewoon de grond in, zonder een enkel teken dat er iemand begraven is.
voor mij foto 5 omdat die geeft precies weer geeft wat het is, een groot ereveld.
LikeGeliked door 1 persoon
Precies Jan, je snapt niet dat mensen niet van het verleden leren. Diep triest 😔
LikeGeliked door 1 persoon
Doet me een beetje denken aan mijn bezoek aan doorvoerkamp Westerbork Onlangs. De stilte, de sfeer. Zelfs jonge kinderen ervaren iets van een gevoel van beklemming. Even naar de foto’s …. Een onderwerp dat populair is bij fotografen. De eindeloze rijen kruisjes vormen lange lijnen waarbij het de kunst is om met het juiste perspectief een zo strak mogelijk overzicht te maken. Uitdagend maar ook moeilijk te fotograferen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar foto 9 waarbij het oog na iedere zoektocht door de foto terugkeert naar de davidster. Het heuvellandschap is prachtig
LikeGeliked door 2 people
Het is een prachtig gebied en het terrein is zo keurig verzorgt dat je ook respect voelt voor de Amerikanen die het onderhouden, heel de sfeer ademt respect uit, ik kan het niet anders verwoorden. Dank je voor je reactie Henk.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi gedaan
LikeGeliked door 1 persoon
Een hele fraaie serie foto’s van deze begraafplaats Ellen, het is zeer indrukwekkend. Ik kan mij voorstellen dat je daar met de nodige eerbied een bezoek aan brengt, en heel stil wordt bij de aanblik van zoveel graven.
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad Edward.
LikeLike
Ja, indrukwekkend he Ellen? Je hebt een mooi stuk geschreven. Ik ben er al twee keer geweest en de eerste keer was ik zo onder de indruk, de stilte daar, de vele vele doden. Heftig.
LikeGeliked door 1 persoon
Precies, het raakt je of je wilt of niet.
LikeGeliked door 1 persoon
Absoluut
LikeGeliked door 1 persoon
Indrukwekkende reportage, Ellen, over deze gedenkwaardige begraafplaats, waarvan er ook een Nederland een aantal zijn. Bij toeval starten we vandaag onze wandeling in Oosterbeek bij de Airborne begraafplaats, waar we wel meer wanxelingen starten. Opvallend is dan dat er altijd wel mensen rond lopen. Op dat soort momenten word ik toch altijd een beetje stil, ga ook fluisteren (?????) en realiseer me ook dat ik me heel gelukkig mag prijzen, dat ik er nooit middenin heb gezeten.
LikeLike
Een prachtige fotoreeks van deze indrukwekkende militaire begraafplaats. Ik kan me voorstellen dat het bezoek een diepe indruk heeft achtergelaten. Op de foto’s is al goed te zien hoe immens groot het is en hoe indrukwekkend. In het echt, daar zijn en het zien en ervaren, zal nog veel harder binnenkomen. Mooi verslag in woord en beeld.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je Noortje, het was een bijzondere ervaring.
LikeLike