Duimdrop


Neergeknield in het bos zat ik geconcentreerd door mijn hoekzoeker te turen, toen ik zonder waarschuwing vooraf iets voelde hijgen in mijn nek. Vervolgens stootte er iets nats tegen mijn wang waardoor ik verstoord opkeek van mijn camera.  Een paar diepbruine ogen staarde in de mijne.
Helaas niet van een jonge adonis maar ze behoorde toe aan een jachthond die mij,  al kwispelend, nieuwsgierig aanstaarde.
Iets verderop kwam een man mijn richting uitgelopen en excuseerde zich voor zijn hond en riep hem terug.  Ondertussen had ik een knuffelmomentje met de hond waardoor de hond natuurlijk niet luisterde 🙂  Ik zei tegen de man dat het helemaal niet erg was maar een welkome onderbreking.

Keuvelend over de hond en wat voor een geweldig weer het wel niet was, vroeg de man mij of ik ook die penetrante muffe geur geroken had, die hem zelfs een irriterend gehemelte opleverde. Ik vertelde hem dat ik van de andere kant gekomen was en nog niets raars had geroken. Ondertussen was mijn adrealine flink gestegen want die lucht kon volgens mij alleen maar van paddestoelen afkomen en aangezien mijn doel die dag paddestoelen was, werd ik vreselijk nieuwsgierig naar dat wat zo “stonk”  Toen de man was doorgelopen maakte ik snel nog een opname van de paddestoel waar ik eerder zo geconcentreerd mee bezig was geweest en pakte mijn spullen bij elkaar om in de richting te gaan waar de man vandaan was gekomen. Zo’n 10 meter verder zag ik een omgevallen boom liggen die vol zat met ……. dropjes.

Hee, een dropjesboom. Een duimdropboom wel te verstaan. De stam en uitstekende takken zaten vol met iets wat ik niet beter kan omschrijven als stukjes duimdrop. Ken je dat nog van vroeger. Plakken drop, waarvan je een stukje afbrak en deze om je duim vouwde en zo opsabbelde. Ik weet niet of het nog bestaat want heb het nooit meer gezien tot nu 🙂

Het raadsel van de  muffe geur waar de man over sprak was nu ook opgelost want die hoorde onmiskenbaar bij de zwammen die de boom tiranniseerde. Natuurlijk ging het hier niet om een dropjesboom maar om zwammetjes maar dat had je natuurlijk al wel door 🙂  Ook  wemelde het van kleine irritante vliegjes die waarschijnlijk dol op de geur waren 😦

Thuis op internet zag ik dat het gaat om De zwarte knoopzwam
hij doet denken aan drop of aan rubberen schijfjes. Deze vlak schijfvormige bekerzwam kan wel vier centimeter breed worden en is zwart, bij vochtig weer van binnen glad en glimmend, bij droog weer mat. Hij is tamelijk gewoon! De zwarte knoopzwam breekt door de schors van pas gevelde eiken. Ook wel op kortgeleden afgevallen dikke takken. De zwam voedt zich met dode stoffen in schors en hout en groeit meestal in dichte groepen.

Bekijk hieronder de beruchte “dropjesboom”

Zwarte knoopzwam-4

Zwarte knoopzwam-3

Zwarte knoopzwam-1

Zwarte knoopzwam-2

 

Ben ik bedwelmd of is mijn bril ondertussen aangeslagen! Zwarte knoopzwam

 

 

 

 

 

21 gedachtes over “Duimdrop

 1. Ik ben het niet bepaald eens met Henk, want ik vind het wel fotogeniek (je hebt de dropjes mooi vastgelegd!) en zie de herfst niet zozeer als een seizoen van het verval, maar meer als een feestje. Maar dat had je inmiddels al begrepen 🙂
  Mooi verhaal!

  Groet, Noortje

  Geliked door 1 persoon

 2. Bepaald fotogeniek vindt ik het onderwerp niet maar het is wel een mooie duik in een stukje wereld die word gedomineerd door vocht, schimmel en rottende vegetatie. helemaal stijl met het jaargetijde dat zich kenmerkt door verval in de natuur

  Geliked door 1 persoon

 3. Boeiend verhaal! Tsjaa…duimdrop…wat worden we oud, hè?
  De zwarte knoopzwam kwam ik laatst ook tegen, maar dacht toen nog dat het rottende zwammen waren. Vond ze niet erg fotogeniek, maar jouw laatste 3 plaatjes brengen me op andere gedachten…
  Groet, Dick

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s