Op zoek naar Paddo’s


De laatste weken ben ik in de nabije bossen op zoek gegaan naar Paddestoelen en ik hoopte stiekem op zeldzame of uitzonderlijk mooie te stuiten. Dan hoop je ook nog dat ze zo staan dat je een mooie bokeh krijgt en onbeschadigd en niet al te vuil zou ook een cadeautje zijn.
Nou zal ik je verklappen dat ik de zeldzame soorten dus niet ben tegengekomen maar wat betreft degene die ik wel gespot heb, ben ik over sommige best tevreden.
De tijd van paddestoelen is nog niet voorbij en voor negenennegentig procent zeker zal ik nog eens op paddestoelenjacht gaan dit seizoen maar ik vond het toch weer tijd worden om iets van me te laten horen vandaar dat ik toch maar enkele ga plaatsen.

Nu vind ik het vervelend om iets te plaatsen waar ik de naam niet van ken en heb ik internet moeten afstruinen naar enkele benamingen van de paddestoelen. Nou dat is een hele kluif vertel ik je. Sommige lijken best veel op elkaar zodat ik hoop de goede naam bij de betreffende paddestoel te benoemen en enkele heb ik helemaal niet kunnen vinden.  Als ik het verkeerd heb, voel je alstublieft vrij om mij erop te wijzen. Ik zal dat alleen maar waarderen.

Als eerste de Graskleefsteel mycena, deze stond mooi vrij in een zachtgroene ondergrond. Een mooi zacht bokeh was het resultaat.. Smaken verschillen natuurlijk en sommige zullen dit saai noemen maar ik ben hier heel tevreden over.

Mycena hiemalis

Vervolgens kwam ik deze grote jongen tegen waarvan ik me suf geprakkiseerd heb wat de naam ervan is. Gelukkig wist  Sjoerd Greydanus op Flickr mij te vertellen dat het een Dennenvoetzwam (Phaeolus schweinitzii) is. Ik vind het zelf een heel mooi exemplaar.

paddestoel1

De rode koolzwam had ik ook nog niet in mijn archief dus hier was ik ook wel blij mee!

Rodekoolzwam

Verderop stond deze rossige melkzwam er ook zo lieflijk bij dat ik hier ook niet aan voorbij kon lopen.

Rossige melkzwam Toen ik verder aan het speuren was werd ik blij verrast van de aanblik van een heel klein salamandertje. Het beestje was best nog vlug en ondanks dat de foto’s niet zo heel scherp zijn wil ik ze toch even delen.

Salamander Salamander (2)

hmmm, zal ik deze wel of niet plaatsen, scherptepunt klopt niet helemaal. De bokeh is zo mooi en dat spinnewebje vind ik ook wel wat hebben, dus toch maar.

paddestoel5

Het Oranjegeeltrechtertje, een heel klein wondertje met een koninklijke kleur! Levermostrechtertje

Een jonge Vliegezwam in al zijn glorie en onbeschadigd.

vliegenzwam (2)

Op een andere locatie kwam ik een wand met allemaal schemerlampjes tegen. ondanks dat je ze zoveel ziet blijf ik ze mooi vinden. De melksteelmycena.

melksteelmycena (2)

Van deze mooie bloem die ik in het bos tegenkwam wist ik de naam niet maar het blijkt een  (reuze) Springbalsemien te zijn. Dick Vermeij (alias Yemrev) bedankt voor de informatie.

Najaarsbloeier

De gewone zwavelkop heeft niet veel nodig om te groeien. Zomaar uit een holle stam.

gewone zwavelkop (3)

De parelamaniet stond ook mooi vrij waardoor je die mooie zachte achtergrond krijgt.

Parelamaniet

Kort daarbij stond dit kleine zwammetje met een glibberig hoedje en volgens mij is het de Botercollybia (collybia butracea)

Zwammetje

Als hekkensluiter de kale inktzwam die ik toch wel een beetje bijzonder vind.

Kale inktzwam (3)

33 gedachtes over “Op zoek naar Paddo’s

  1. Mooi die paddenstoeltjes en hoe gaaf om dan ineens zo’n klein salamandertje te ontdekken! He, en kende jij de springbalsemien niet? Voor mij brengt die geur me terug naar vroeger, toen ik ze als kind al zo leuk vond. Vooral natuurlijk om die zaaddoosjes aan te raken en laten ‘exploderen’, wat ik nog steeds graag doe, voor het gevoel, de geur en de nostalgie…

    Like

    1. jij stoute meid, zaaddoosjes aanraken en laten exploderen! Ik dacht dat je de natuur met rust moest laten 😉 haha, Nee heb ik vroeger nooit gedaan maar ik woonde ook in de stad en heb als kind niet zo heel veel natuur gezien. Als ik de volgende keer dat ik ze tegenkom het ga proberen zal het dus niet hetzelfde gevoel geven als jij ervaart, althans de nostalgie. Voor de geur wil ik het wel een keer proberen 🙂

      Like

      1. Niks stout want ze exploderen heus niet als ze niet toch al al op knappen staan (dan hoef je er haast alleen maar naar te wijzen)… en zo draag je alleen maar bij aan de verspreiding van nog veel meer balsemienen 🙂 Ik stond een keer de mooie rooie stengels te fotograferen, half in de grote planten gedoken en hoorde/voelde boven me een heel spervuur van zaadjes omdat ik met mijn rug al die doosjes ‘aanraakte’…

        Geliked door 1 persoon

  2. Op Facebook zag ik een paddestoelengroep die onder andere de paddenstoel doorsnijden, kijken of gaat verkleuren en er ook aan ruiken om ‘m goed te determineren. Ik mag er heel graag naar kijken, en te leren, want als ik ergens niks van weet, tot mijn grote spijt, is het van paddenstoelen.
    Heel mooie serie, Ellen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Haha ja ik heb op internet zoiets voorbij zien komen maar dat gaat mij toch te ver 😄 bovendien is mij geleerd de natuur en ook paddestoelen netjes te laten staan zodat ook andere ervan kunnen genieten.

      Like

  3. Een prachtige serie, Ellen, en het is je in de meeste gevallen ook voortreffelijk gelukt je onderwerp te isoleren van de achtergrond. Van een aantal opnames vind ik de bokeh heel fraai. Door je grootste diafragma te gebruiken en van een afstandje in te zoomen kom je vaak een eind (mits dat wat op de achtergrond stoort zich niet te dicht bij het onderwerp bevindt).

    Alle lof ook voor je poging de paddo’s op naam te brengen. Dat zou ik precies zo hebben gedaan. Maar wel heel lastig, inderdaad. Sommige paddenstoelen, heb ik me laten vertellen, zijn alleen maar correct te determineren door ook de sporen te onderzoeken. Zelf ben ik geen expert op dit terrein, dus op fouten zal ik je zeker niet betrappen. Behalve dan dat ik ‘parelanamiet’ in ‘paralamaniet’ zou veranderen 😉

    En dan tot slot: wie paddenstoelen fotografeert hoeft tegenwoordig niet meer met een natte modderbroek thuis te komen. Veel camera’s hebben tegenwoordig een kantelbaar schermpje, zodat je comfortabel op je hurken kunt blijven zitten 🙂

    Geliked door 1 persoon

      1. dank je Ed voor je opbeurende woorden. Ahum ik ga zo dadelijk eerst de anamiet aanpassen 😉 ben blij dat jij de tekst tenminste leest 🙂 wat betreft natte broek, ik heb helaas geen kantelschermpje op mijn camera maar wel een hoekzoeker en dat gaat prima. Maar soms….. wil ik toch even op de buik en dan heb ik daar natuurlijk ook mijn vuilniszak voor bij. Misschien weet je hoe het gaat, dan wil je ook via een ander hoekje en geen zin om heel de boel te verleggen en op te staan dus dan schuif je een beetje naar links of naar rechts en daar heb je de natte broek 😀

        Geliked door 1 persoon

  4. Hoi Ellen,

    wat een prachtige paddo’s en mooi vast gelegd. Ik ben er gister ook even op uit geweest om wat paddo’s vast te leggen maar ben niet zulke mooie exemplaren tegen gekomen als in jou serie. Leuk dat bij de meeste ook de naam erbij vermeld staat want dat is inderdaad altijd een hele kluif om uit te zoeken. Ik ben benieuwd naar je volgende serie.

    Geliked door 1 persoon

  5. Ik vind het een mooie serie, vooral de eerste, derde en vierde. Wat betreft de namen kan ik je niet verder helpen. Ik wil zelf ook altijd overal een naambordje bij, maar dat is haast niet te doen, niet alleen bij paddo’s trouwens. Veel naar andere blogs en in facebookgroepen kijken helpt wel. Zo kende ik het levermostrechterje nog niet. Je leert altijd wat. In ruil daarvoor krijg jij van mij de naam van de bloem: het is een (reuze) springbalsemien.
    Groet, Dick

    Like

    1. Je maakt me blij met die naam Dick. alhoewel de naam autumnbalsemien er beter bij zou passen 🙂 maar waarschijnlijk bloeit hij al vanaf het voorjaar en ben ik haar gewoon nog niet tegengekomen. Bedankt voor je reactie. Ik ga het meteen aanpassen.

      Like

Plaats een reactie